V severních Čechách vzniknou dvě nové lanovky

Ústí nad Labem – Ihned po ukončení sezony se začala některá lyžařská střediska připravovat na další rok. Velkou proměnou má do příští zimy projít nabídka lyžování v Ústeckém kraji. Hned dvě centra – Klíny v Krušných horách a Jedlová v Lužických horách – chtějí postavit lanovku. V regionu to budou vůbec první lyžařské lanovky, provozovatelé skiareálů proto předpokládají, že přetáhnou lyžaře z některých jiných center.

Provozovatel klínského skiareálu chce do příští sezony postavit čtyřsedačkovou lanovku s pevným uchycením sedaček a rozjezdovým kobercem. Lanová dráha bude dlouhá 620 metrů. Lyžaři z ní budou moci vyrazit na stávající sjezdovky i na jednu novou. Kromě lanovky budou mít k dispozici zrekonstruované vleky. „Vlastně se nám hodilo brzké ukončení sezony, už jsme stihli odstranit stará zařízení a začínáme stavět nový areál,“ poznamenal majitel areálu Josef Dlouhý. Do novinek během roku investuje 80 milionů korun.

V Jedlové potom má vzniknout dvousedačková lanovka na vrch Jedlová. Lyžařské středisko už letos představilo novinku v podobě umělého osvětlení sjezdovek. V příštím roce budou moci lyžaři očekávat kromě snadnější dopravy také prodloužení sezony, majitel má v plánu také nákup sněhových děl.

Na rozmach skiareálů v Klínech a Jedlové hledí s obavami zejména provozovatelé vleků v Telnici a Bouřňáku, kde jsou v rámci Ústeckého kraje velká lyžařská střediska. Nové lanovky a další technické novinky u konkurence ale mohou způsobit Telnici i Bouřňáku úbytek lyžařů. „Asi to tak bude, Klíny nás dohánějí,“ řekl Jindřich Holinger z telnického střediska. Telnice i Bouřňák sice o pořízení lanovek rovněž uvažují, avšak v současnosti nemají dost peněz.

V Ústeckém kraji jsou dnes dvě lanové dráhy – druhá nejstarší lanovka v Česku, která vede na Komáří vížku, a nová kabinová lanovka na Větruši v krajském městě. Ani jedna z nich však není součástí některého skiareálu. Několik lanovek je sice na Klínovci, jeho vrchol ovšem leží těsně za hranicí regionu v Karlovarském kraji. Klínovská a jedlovská dráha tak budou první výhradně ústecké lyžařské lanovky.