Velká cyklojízda Auto*matu zahájí měsíc cyklojízd do práce

Praha – Pražští chodci, cestující v MHD a řidiči budou dnes odpoledne upozaděni. Přednost dostanou cyklisti – ovšem jenom ti, kteří se zúčastní velké jarní cyklojízdy, kterou pořádá sdružení Auto*mat. Začne v 18 hodin na náměstí Jiřího z Poděbrad, cílem pelotonu bude Stromovka v Bubenči. Tam potom proběhne rituální zvedání kol. Cyklisté projedou napříč Prahou po silnicích, které zatím budou pro všechny ostatní uzavřeny. Na magistrále nebo na Strakonické a v okolí se proto mohou vyskytnout dopravní komplikace.

Velkou jarní cyklojízdou také začíná propagační akce Auto*matu nazvaná Do práce na kole. V Praze, Brně, Liberci a Pardubicích chtějí aktivisté propagovat upřednostnění jízdního kola při cestování po městě před jinými způsoby dopravy – tramvajemi, městskou železnicí nebo automobily. Akci podpoří i představitelé jednotlivých měst, cestu na kole do práce si tak vyzkouší například pražský primátor Bohuslav Svoboda. „Každodenní jízda na kole pomáhá předcházet civilizačním chorobám, které si vysedíme v kanceláři, zlepšuje fyzickou kondici, odbourává stres a formuje postavu. Navíc se elegantně vyhnete dopravním zácpám, ušetříte peníze za benzin i parkování a také čas. Není nic příjemnějšího, než si cestou z práce provětrat hlavu vyjížďkou na kole,“ poznamenal manažer kampaně Vít Masare.

Velká jarní cyklojízda

start: 18:00 z nám. Jiřího z Poděbrad

cíl: Stromovka

doplňkové akce: afterparty v někdejší budově Elektrických podniků na Vltavské v Holešovicích od 20:00

Do práce na kole přitom nemá být pouze propagační kampaň, nýbrž také soutěž. Od 2. do 31. května budou každý týden vylosováni účastníci, kteří absolvují více než dvě třetiny cest do práce v daném týdnu na kole. Za pravidelné cesty na kole budou oceněny také celé firemní týmy. Kromě toho chce Auto*mat vyhlásit cyklozaměstnavatele roku. V každém z měst, která se do kampaně zapojí, bude takto označena firma, která cyklistiku mezi svými zaměstnanci nejúčinněji podpoří. „Například umístí před své sídlo cyklistické stojany nebo zavede finanční odměny pro zaměstnance dojíždějící na kole,“ shrnul Vít Masare.

Akce Do práce na kole proběhla v Pardubicích a Praze už loni. Tehdy sestavili své cyklotýmy divadla, banky nebo mobilní operátoři. Do kampaně se v Praze zapojilo 1 025 lidí ze 181 firem a institucí, dalších 700 lidí jezdilo organizovaně na kole do práce v Pardubicích.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)