Machoňova pasáž není včas hotova, Petráň čelí další kritice

Pardubice – Machoňova pasáž v centru Pardubic už měla být částečně otevřena. Zatím však do dokončení první fáze rekonstrukce schází několik měsíců. Městský rozvojový fond trvá na tom, že je vše důsledkem špatně připraveného projektu, jehož autorem je poslanec a městský zastupitel Miroslav Petráň (SNK-ED). Ten odmítá, že by způsobil několikaměsíční zpoždění, kvůli kterému se rekonstrukce prodraží o patnáct milionů korun, a naznačuje, že jde o součást politického boje.

Že zpoždění způsobil špatně připravený projekt od Miroslava Petráně, tvrdí představitelé Městského rozvojového fondu už půl roku. Projekt je údajně neúplný s řadou odborných chyb. Například elektronické výkresy jsou v tak malém rozlišení, že nejdou přečíst. Stavbu to zdržuje a prodražuje. „Před týdnem se měla předávat první etapa. Zpoždění způsobené nedostatkem v projevech je značné,“ prohlásil předseda představenstva fondu Jiří Komárek (ČSSD).

Za projekt zaplatil fond jeden a půl milionu korun, nyní se město dostalo do sporu s jeho autorem, který zasedá v zastupitelstvu a současně působí v Poslanecké sněmovně (za VV). Fond už jeho práci reklamoval a současně odmítá zaplatit architektonické kanceláři zbytek částky za projekt – asi 150 tisíc korun. Současně nechal fond projekt přepracovat, což stálo půl milionu.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Poslanec-architekt Petráň ovšem odmítá, že by nesl vinu na zdržení při rekonstrukci Machoňovy pasáže. Tvrdí, že vše způsobil rozvojový fond, který zkrátka nezvládá udělat práci včas. „Považuji to za účelové tvrzení, možná s politickým podtextem,“ dodal Miroslav Petráň. Poukázal, že kdyby nebyl projekt v pořádku, byl by se rozvojový fond ozval už dříve, protože je projekt hotov už dva roky. Kvůli penězům, které fond odmítá vyplatit, se teď chce architekt soudit.

Machoňova pasáž je název prvorepublikového paláce na Třídě Míru, už v 50. letech byla prohlášena za kulturní památku. Jde o dílo architekta Ladislava Machoně, který projektoval například také budovu Právnické fakulty v Praze nebo vilu bratří Čapků.