Plzeňský kraj bude k silničářům štědrý, ale ani dvě miliardy nejsou dost

Přeštice (Plzeňsko) – Velké opravy začaly na regionálních silnicích v Plzeňském kraji. Silničáři dnes dorazili na komunikaci druhé třídy, která spojuje Nepomuk s Přešticemi. Jedenáctikilometrový úsek kompletně zrekonstruují za 240 milionů korun. Vyžádá si ovšem uzavírky, které budou řidiče zdržovat déle než rok. Součástí bude i výstavba obchvatu jedné z obcí. Kraj připravuje i několik dalších velkých oprav silnic. Během roku za ně dá rekordní dvě miliardy korun. Podle silničářů je to ale stále málo.

Peněz na kompletní rekonstrukci nepomucko-přeštické silnice se silničáři domáhali už dlouho. Každoročně museli opravovat několik problematických úseků – vždy těchtýž – práce přitom stály rok co rok přes milion korun. Teď doufají, že téměř čtvrtmiliardovou záplatou děravou silnici řádně zalepí a v příštích letech už na ni nebudou muset neustále vyjíždět. „Je to největší investice Plzeňského kraje za poslední období,“ podotkl vedoucí krajského dopravního odboru Jaroslav Vejprava. Rekonstrukce má být hotova v polovině příštího roku.

Kraj ovšem dal potřebné peníze dohromady také proto, aby zabránil naprostému rozpadu silnice, který mohl nastat vzhledem k očekávanému zavedení mýtného na silnicích prvních tříd. Komunikaci II/230 tak mohou nenasytní řidiči kamionů začít vyhledávat jako levnější objížďku dálnice D5 nebo okolních státních silnic. „Očekává se, že kamiony jedoucí z Budějovic na Plzeň si to budou zkracovat právě po této silnici,“ upřesnil nepomucký starosta Stanislav Liška.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Kromě nepomucko-přeštické silnice se letos dostane ještě na dalších šest úseků regionálních tahů. Kraj také chce postavit nový obchvat Hrádku u Rokycan, pokračovat ve výstavbě klatovského obchvatu a zahájit stavbu západního obchvatu Plzně. „Budeme investovat více než dvě miliardy korun, ať už z krajského rozpočtu nebo z evropských peněz,“ slíbil hejtmanský náměstek Václav Bauer.

Přes velkorysé investice, které mohou plzeňským silničářům kolegové v mnoha regionech jenom závidět, poukazují správci komunikací, že je stále potřeba mnohem více. Podle údajů krajské Správy a údržby silnic lze zanedbanost 4,5 tisíce kilometrů silnic v Plzeňském kraji vyčíslit na zhruba 15 miliard korun.