Víkend bez metra začíná už v pátek večer

Praha – Výluka pražského metra, která postihne celý prodloužený velikonoční víkend, začíná již dnes. Od devíti hodin večer až do zahájení provozu v úterý neprojede žádný vlak s cestujícími po trati linky C mezi stanicemi Muzeum a Pražského povstání. Náhradní autobusová linka X-C nahrazující vyloučené metro potom bude kvůli snazšímu přestupu začínat už u hlavního nádraží.

Autobusy náhradní linky X-C budou vesměs zastavovat v zastávkách nočních autobusových linek na magistrále (zast. Hlavní nádraží, Muzeum, I. P. Pavlova), na Pražského povstání budou autobusy zajíždět ke vchodu do metra na zastávku linky 148. Zastávka Vyšehrad potom bude u křižovatky s ulicí Lounských. Dopravní podnik uvedl, že za každý spoj metra vypraví tři kloubové autobusy. Podle potřeby pojede mezi příjezdy jednotlivých spojů podzemní dráhy pojede ještě čtvrtý autobus. „Linka bude řízena dispečersky, v případě potřeby budou připraveny operativní zálohy, které – když bude potřeba – přijedou a lidi odvezou,“ přiblížil mluvčí ROPIDu Filip Drápal.

Metro C bude nadále jezdit v úsecích Letňany–Muzeum a Pražského povstání – Háje. Bude tak zabezpečen přestup na linku A na Muzeu, díky vedení autobusů až k hlavnímu nádraží bude současně možné snadno přestoupit do metra (na Muzeu je od zastávky v severním směru do metra daleko).

Dopravní podnik chce během výluky vyřešit technický problém, který by za obvyklých okolností byl velmi náročný. „Přerušení provozu bude z důvodu celkové opravy výhybky u stanice I. P. Pavlova,“ uvedla Monika Lojínová z dopravního podniku.

Výluka jako turistická atrakce

Vyloučení nejvytíženější linky metra v centru Prahy bude mít vliv také na turisty, kteří se během svátků do metropole sjízdějí. Velikonoce patří mezi nejvytíženější období, do Prahy tak může zavítat na 200 tisíc lidí, kteří budou bloumat mezi nástupištěm metra a zastávkou náhradní dopravy. Podle dopravního podniku jsou však Velikonoce ideálním časem pro přerušení provozu. Podle Moniky Lojínové z DPP se během svátků výrazně sníží přepravní poptávka – zatímco nepoučení turisté budou bloudit městem, poučení Pražané na svátky raději odjedou.

K podobně rozsáhlé výluce metra v centru města došlo naposled v době, kdy probíhaly opravy trati po povodních. V koncových úsecích byla vedena náhradní autobusová doprava také v době, kdy dopravní podnik připravoval napojení nově postavených úseků. Častější jsou výluky kratšího trvání, nejčastěji nastávají v důsledku nehod. Předloni metro C také nejezdilo před Vánoci několik hodin poté, co zatekl tající sníh do Nuselského mostu.

Jiné spoje v metropoli ale v sobotu 7. dubna naopak posílí. V souvislosti se začátkem turistické sezony bude o víkendech a o svátcích jezdit více vybraných příměstských autobusových linek, například do Mníšku pod Brdy, na Slapy či Okoř. Ve volných dnech bude také z Dobřichovic v okrese Praha-západ jezdit k brdským lesům a údolí Berounky speciální autobusový spoj pro cyklisty, a to pětkrát denně. Za přepravu jízdního kola lidé zaplatí 16 korun bez ohledu na vzdálenost.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)