V Dobroníně se objevily protiněmecké vzkazy

Jihlava - Na kříži u Dobronína, který byl loni v srpnu vztyčen v místě nálezu údajně ubitých Němců z konce druhé světové války, se objevily dva protiněmecké vzkazy na dřevěných tabulkách. Podle místních lidí je tam někdo dal v posledních dnech, uvedla dnešní regionální příloha Mladé fronty Dnes (MfD). V masovém hrobě na louce Budínka byla podle antropologů zakopána těla nejméně 13 lidí. Vzkazy jsou zřejmě výsledkem sporů o umístění památníku zabitým Němcům na dobronínském hřbitově.

Na jedné tabulce podle MfD stojí: „Vemte si zbytky těch fašounů do Německa a nezasviňujte nám s nima český hřbitov.“ Druhá tabulka obsahuje názor, že je to slabá odplata za Lidice, Ležáky, Ploštinu, Velké Meziříčí, Třešť a jiné.

„Je to akce nějakého místního slabocha,“ řekl deníku Milan Litavský, který kříž na louce loni postavil. Vzkazy viděl i dobronínský starosta Jiří Vlach (KSČM). „Chápu to jako vyjádření někoho k něčemu. Setkávám se s takovým pohledem u starších lidí, kteří si prožili útrapy války,“ uvedl. Podle něj by historici měli říci, kolik z Němců, kteří byli údajně zabiti na louce Budínka, bylo příslušníky SS nebo NSDAP. „To je potřeba vyšetřit a zdokumentovat,“ požaduje Vlach.

Podle Ondřeje Matějky ze sdružení Antikomplex, které se zabývá česko-neměckými dějinami, by ale demokratická a svobodná společnost měla umět diskutovat bez osobních útoků.

Vedení obce poslal žádost o zřízení pomníku zabitým Němcům na dobronínském hřbitově jménem pozůstalých dobronínský rodák odsunutý do Německa Johann Niebler. Zastupitelstvo obce, které se sešlo v polovině února, o této záležitosti nerozhodlo. K věci se vrátí 21. března.