Historický mlýn v Mešně se otvírá veřejnosti

Mešno (Plzeňsko) – Veřejnost si poprvé může prohlédnout vnitřek výjimečně zachovalého mlýna v obci Mešno nedaleko Plzně. Jedná se o nejmladší mlýn ze všech sto čtyřiceti, které v povodí řeky Úslavy jsou.

Mlýn byl postaven v roce 1879 a na začátku 20. století prošel modernizací. Beze změny technologie se tu pak mlelo až do konce roku 1958. Od té doby pak část mlýna sloužila jako rodinný dům a mlýnice jako skladiště. A asi i díky tomu se veškeré vybavení dochovalo až do dneška. „Takových mlýnů, aby původní strojní vybavení zůstalo na svých místech, máme ze 140 mlýnů v povodí řeky Úslavy maximálně desetinu,“ uvedla historička Muzea Blovice Vendula Hnojská.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Přitom nechybělo málo a mlýn, který postavil praděd dnešního majitele, se v takto původním stavu dochovat nemusel. V roce 1958 měl být znárodněn a předělán. „Veškerý inventář už byl pro znárodnění sepsaný, ale protože to bylo v té době zavřené, už ke znárodnění nedošlo,“ vysvětlil majitel mlýna Jindřich Pouska. Právě kompletnost a zachovalost více než sto let starého zařízení návštěvníky překvapuje: „Je úžasné, jak to tady všechno zůstalo ze začátku 20. století zachované.“

Majitelé mlýna se prý budou snažit udržet ho v co nejvíce původním stavu. Dokonce plánují i částečné zprovoznění, jenže to brzdí běžné opravy. „Potřeboval by novou střechu, to je nejdůležitější. No a potom, jako všechno, spoustu údržby okolo,“ potvrdil bratr majitele Jan Pouska.

Historický mlýn v Mešně bude přístupný veřejnosti po celý rok, vždy první sobotu v měsíci.