Botanickou zahradu terorizují prasata, chystá se regulace

Praha - Divoká prasata tento týden znovu devastovala botanickou zahradu v pražské Tróji. Tentokrát se konkrétně zaměřila na expozici vzácných pivoněk a napáchala škodu za sto tisíc korun. Divočáci jsou v Tróji velkým problémem už tři roky a zatím nepomáhá ani jejich odstřel. Zahrada chce proto omezit volný vstup, v úvahu připadá i systém využívající mobily a čárové kódy. Místní lidé naopak trvají na volném průchodu rozsáhlou zahradou.

Stádo divočáků se do botanické zahrady dostává velmi snadno. Prasata nemusí ani podhrabávat plot, protože tři z pěti průchodů ve venkovní části zůstávají jako cesta pro obyvatele Tróji a Bohnic otevřené i v noci. „Prasata mají obrovský operační rádius, stádo se pohybuje od Klecan až po most Barikádníků,“ stěžuje si na obtížnou kontrolu prasat zástupkyně ředitele zahrady Věra Bidlová. Jedinou, i když rozhodně ne zcela účinnou ochranou před řáděním zvířat, je jejich odstřel. Ten se ale kvůli osídlenosti území nedá provádět tak snadno jako ve volné přírodě.

Za poslední tři roky divoká prasata v zahradě napáchala škody za miliony korun, vedení se proto rozhodlo pro jiné řešení problému. Botanická zahrada se souhlasem odboru dopravy Prahy 7 od prvního dubna uzavře doposud volné vstupy do zahrady. Trojská radnice i místní občanské sdružení jsou ale zásadně proti. „Dochází k rozdělení Tróji na dvě části, které jsou propojeny jen podél řeky a po jeden metr širokém chodníku u Trojského zámku. Domníváme se, že je to proti veřejnému zájmu,“ argumentuje starosta Tróji Tomáš Dudácký.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Radnice požaduje po vlastníkovi zahrady, tedy hlavním městě, aby rozhodnutí uzavřít všechny vstupy veřejně projednalo. Vedení magistrátu to však odmítá a nabízí jiné řešení. „Zkoušíme projekt, který se nyní testuje v Rakousku, aby byly volné vstupy osazeny branami. Ty by bylo možné otevírat pomocí čárového kódu a mobilního telefonu,“ představil možnost náměstek primátora Ivan Kabický. Kdyby byla uvedena do praxe, Praha počítá s tím, že systém regulovaných vstupů pomocí SMS zprávy zavede do dvou až tří let.