Policie se semilským hákovým křížem zabývat nebude

Semily – Policie předala semilské radnici případ rozvinutí transparentu s hákovým křížem v centru města. Vyšetřovatelé zjistili, že tím dvojice aktivistů nespáchala trestný čin, mohlo se jednat nanejvýš o přestupek, upozornil deník Mladá fronta Dnes. Městští úředníci o udělení pokuty zatím nerozhodli, je možné, že řízení nakonec zastaví.

Plachtu s hákovým křížem rozvinul novinář Ivan Brezina se svojí kolegyní letos na konci února u mozaiky propagující komunismus. K činu se rozhodli poté, co se semilské zastupitelstvo rozhodlo mozaiku v centru města ponechat. Aktivisté tvrdili, že chtějí poukázat na rozdíly, které zákon činí u nacistických a komunistických symbolů. „Když si dnes dáte na tričko Che Guevaru, tak je to bráno v pohodě. Když si tam dáte Hitlera, tak vás zavřou, a to je špatně. Buď vás mají zavřít v obou případech, nebo má být v obou případech povoleno ty věci nosit,“ řekl tehdy organizátor akce. Kolemjdoucí ho buď podpořili nebo ignorovali, policii na sebe nakonec zavolal Brezina sám.

Policie dvojici podezírala z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. „Dospěli jsme ale k tomu, že skutková podstata tohoto trestného činu nebyla naplněna,“ řekl listu mluvčí semilské policie Petr Kmínek. V případném správním řízení, které nyní vede s Ivanem Brezinou a jeho kolegyní semilská radnice, může být udělena až pětitisícová pokuta.

Mozaika s rudou hvězdou, hákem a křížem nadále zůstává na průčelí domu na semilském Riegerově náměstí. Rozhodla o tom semilská radnice po několikaleté debatě. Ta se rozhořela poté, co se inzertní společnost rozhodla snést billboard, který mozaiku dlouhodobě zakrýval. Radnice mozaiku opatřila doplňujícím citátem George Santayany „Kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat“.

Srp a kladivo patří vedle pěticípé hvězdy a rudé vlajky k nejznámějším komunistickým symbolům. Před pěti lety Senát projednával návrh trestat jejich užívání, návrh však zamítl. Používání hákového kříže naproti tomu trestné je.