S odstraněním povodňových škod Liberecku eurofondy příliš nepomohou

Liberec – Přísné podmínky na čerpání dotací z Evropského fondu solidarity komplikují odstraňování škod, které za sebou před dvěma lety na Liberecku zanechaly bleskové povodně. Unie sice pro sever Čech vyčlenila čtvrt miliardy korun, z ní ovšem smějí směřovat finance pouze na základní obnovu, a nikoli nové stavby, stejně tak nesmí být při jejím použití využity další dotace nebo peníze z pojistky. Povodně na Chrastavsku a Raspenavsku za sebou před dvěma lety nechaly škody v celkové výši přesahující osm miliard korun.

Za opravu silnic z Frýdlantu do Bílého Potoka a z Chrastavy do Nové Vsi proplatil Brusel Libereckému kraji 39 milionů korun. Jedná se o první částku, kterou se oblasti podařilo z Evropského fondu stability získat. Celkově mohou severní Čechy na odstranění důsledků povodní získat 268 milionů korun, což představuje asi 2,5 procenta z nahlášených škod.

Čerpání ovšem komplikují přísné podmínky, podle nichž je česká dokumentace nedostatečná. „Vím, že města a obce – třeba i Hrádek nad Nisou – mají velký problém s tím, aby předložily nějaké uznatelné náklady, které by mohly být z fondu solidarity financovány,“ informoval krajský zastupitel a starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta.

Liberec chce žádat o zmírnění podmínek

Liberecký kraj a obce nyní žádají z fondu solidarity dalších 48 milionů, i tak se ale vyčerpá jenom necelá polovina peněz, které jsou k dispozici. Kraj proto chce o zmírnění podmínek nebo aspoň o prodloužení lhůt s Evropským fondem solidarity jednat.

„Bude je (finance) čerpat nejen Liberecký kraj, ale i postižná města a obce, které splní podmínky čerpání. Naším cílem je samozřejmě vyčerpat částku, která Libereckému kraji patří,“ informoval hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler.

Česko čerpalo z Evropského fondu solidarity už v minulosti. Vůbec největší částku 130 milionů eur získalo po povodních v roce 2002, 5 milionů eur do Česka putovalo po jarních povodních na Moravě v roce 2010.

Na problematičnost odstraňování povodňových škod upozorňuje také současná situace v Děčíně. Povodně v roce 2002 za sebou nechaly škody za 600 milionů, ničivé byly i záplavy v roce 2006. Některé poškozené oblasti ovšem dosud nebyly opraveny a ochranné zdi před příští velkou vodou se ve městě staví dodnes a stále nejsou hotovy, a to navzdory frekvenci záplav, které Česko od roku 1997 zažívá.

Reportáže Milana Brunclíka a Petry Tachecí (zdroj: ČT24)