Lidé na Mělnicku protestují proti těžbě plynu australskou firmou

Mělník - Proti zvažované těžbě na Mělnicku se zvedla vlna protestů. Kontroverzní metodou zplyňování černého uhlí chtějí australští těžaři získávat plyn a vyrábět z něj elektřinu. Ministerstvo životního prostředí váhá, jestli průzkumné vrty povolit. Právě proti nim se zvedla nevole místních a jasnou podobu dostala v internetové petici. Podobný odpor obyvatel vyvolala v předchozích dnech snaha jiných australských firem dobývat v Česku břidlicový plyn.

Lidé na Mělnicku mají strach, že podobně jako v americké Pensylvánii, kde těžaři zplyňováním uhlí zdevastovali přírodu, dopadne i krajina kolem nich. Australská firma, která chce v oblasti kvůli těžbě prozkoumat až 400 kilometrů čtverečních, teď ale podobné důsledky nepřipouští. „Tato technologie tak nefunguje, je velice jednoduchá a spočívá v několika vrtech ve velmi malé vytyčené oblasti,“ uvedl Roman Rácz, zástupce společnosti Wildhorse Energy CZ. 

Na Mělnicku i Mladoboleslavsku jsou velké zásoby podzemní vody, místní se nejvíc bojí toho, že by případná těžba tuto kvalitní vodu znehodnotila. „V rámci této technologie nejsou do podzemí napouštěny žádné chemikálie ani žádné jiné prvky,“ uvedl Rácz. „V Evropě tato metoda není vyzkoušená, je ve stadiu pokusném a myslíme si, že ČR není vhodnou lokalitou na experimentování,“ řekla Jana Poláková, starostka Byšice.

Podstatou nového druhu těžby je spalování černého uhlí ve vrtech. Teplota je tisíc stupňů a hloubka jeden kilometr pod zemí. Na povrch se pak čerpá plyn – z něj se vyrobí elektřina nebo nafta a benzín. „Naše společnost splnila všechny požadavky a podmínky, které stanovuje zákon a není jediný důvod, proč by ministerstvo životního prostředí rozhodnutí o průzkumných územích nevydalo,“ dodal Rácz. „Správní řízení zatím stále probíhá, nebylo ukončeno, ale v tuto chvíli je přerušené, protože se vyžádaly další podklady,“ uvedla Marta Machková, mluvčí MŽP.

Aktuální internetovou petici obyvatel proti průzkumným vrtům zatím podpořily asi tři tisíce lidí. Kromě Mělnicka cílí stejní těžaři taky na ložiska u Karviné. Tam už povolení od úřadu dostali, po protestech lidí ale verdikt přezkoumává ministerská komise.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)