O osudu Císařských lázní se rozhodne do dvou měsíců

Karlovy Vary - Získá Karlovarský kraj od státu peníze na rekonstrukci Císařských lázní? To by mělo být jasné do dvou měsíců. Po prohlídce historické budovy to řekla ministryně kultury Alena Hanáková. Kraj společně s městem dají dohromady jen čtvrtinu z potřebných 800 milionů korun, stát žádají o dalších 300 milionů.

Císařské lázně si osobně prohlédlo už několik ministrů kultury. Na schodech historické budovy, kterou často využívají zahraniční filmaři, většinou slibovali peníze na záchranu památky. Stejně tomu bylo i dnes. „Dodržím linii svých předchůdců a budu se snažit, aby Císařské lázně peníze dostaly,“ řekla Hanáková.

Podle ministryně by mělo být jasno v červnu. Od státu by kraj rád získal 250 až 300 milionů, další stovky milionů chce z evropských dotací z Regionálního operačního programu. „Dotace z něj je ale vázaná na poskytnutí dotace z ministerstva kultury,“ podotkla krajská radní Eva Valjentová.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Hlavním problémem lázní je vlhkost. Do budovy prosakují minerální vody a střechou zatéká. Právě na opravu střechy a jedné ze dvou kopulí směřovaly první investice. Kraj na ni získal dotaci z programu na záchranu architektonického dědictví ministerstva kultury, 400 tisíci na zakoupení břidlice na střešní krytinu přispěl sám. Práce trvaly zhruba čtyři měsíce a skončily loni v prosinci.

Nejdražší bude rekonstrukce interiérů budovy. Začít by měla ještě letos. „Pokud peníze dostaneme, tak hotovo musí být do roku 2014,“ dodala Valjentová. Krajský projekt počítá s tím, že v budově vznikne muzeum lázeňství a filmového festivalu, kongresový sál a infocentrum.