Vlaky v Bohdíkově pojedou asi až v pondělí

Bohdíkov (Šumpersko) - Provoz na železniční trati v Bohdíkově na Šumpersku poškozené pátečním střetem kamionu s nákladním vlakem bude obnoven zřejmě až během pondělka. Dnes to řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavel Halla. Železniční trať je v úseku Ruda nad Moravou - Hanušovice nadále neprůjezdná, vlaky nahrazuje autobusová doprava.

Práce na odstraňování následků nehody komplikovala zejména lokomotiva, která vykolejila třemi podvozky. SŽDC na místo poslala nehodový vlak se speciálním jeřábem, který nad ránem lokomotivu odtáhl. „Nyní se určuje rozsah, kolik zeminy bude třeba odbagrovat kvůli její kontaminaci po úniku nafty,“ uvedl Halla.

Srážka poškodila mimo jiné zhruba dvacet metrů kolejiště - včetně železničního mostu přes řeku Moravu. Při nárazu se o dvacet centimetrů posunula mostní konstrukce. Hasiči ji dnes pomocí speciální techniky vraceli zpět.

Nehoda se stala v pátek ráno na železničním přejezdu se světelnou výstražnou signalizací, která v době srážky fungovala. Po střetu vykolejila lokomotiva a z její proražené nádrže uniklo 2 000 litrů nafty. Při nehodě utrpěl těžké zranění spolujezdec řidiče nákladního vozu, ostatní účastníci vyvázli bez zranění. Nafta se ale dostala do půdy i do řeky Moravy, hasiči na ní museli postavit norné stěny, případem se zabývají i ekologičtí odborníci.

Podle Drážní inspekce škoda přesáhne pět milionů korun. Náklady na odtažení lokomotivy, opravu trati i mostní konstrukce se budou pohybovat nejméně ve statisících korun, dodal Halla. Pravděpodobnou příčinu nehody vidí Drážní inspekce v tom, že řidič automobilu nerespektoval výstražné znamení na přejezdu, které signalizovalo, že se blíží vlak.