Na Strakonice se z rozhledny nepodíváte

Strakonice - Rozhledna ve Strakonicích nakonec nebude. Radnice spor o její umístění v přírodní rezervaci definitivně prohrála. Výhrady k projektu měli ekologové, kteří se obávali, že se výstavbou území zničí. Radnice přitom dala za plány už půl milionu korun. Podle aktivistů jsou to vyhozené peníze, radní to ale odmítají. Nyní uvažují o tom, že by využili vysílač na nedalekém vrchu Šibeník.

Rozhledna měla podle plánů stát na vršku Kuřidlo. Přístupové cesty se prakticky nevedou, a tak by se těžká auta podle odpůrců stavby na vrchol rezervace dostávala jen velmi obtížně. „Je tam jen úzká silnička, takže by došlo k porušení rezervace,“ tvrdí Jaroslava Brožová ze sdružení Jihočeské matky.

Radnice projekt připravovala tři roky, za plány zaplatila téměř půl milionu korun. Žádala opakovaně o vládní výjimku, aby mohla rozhlednu v rezervaci postavit. Úředníci kraje i ministerstvo životního prostředí se stavbou původně souhlasili. Rozhodnutí se ale nelíbilo aktivistům, ozvali se a uspěli. „Došlo ke změně našeho rozhodnutí v tom smyslu, že výjimka povolena nebyla,“ potvrdila Hana Vendlová z krajského odboru životního prostředí.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Rozhledna měla být vysoká 32 metrů. Uvnitř architekt plánoval kovové schodiště, kolem něj vytvořil dřevěný plášť. Výstavba měla spolykat 4 miliony korun. Projekt ale zůstane jen na papíře, pokud se jej nepodaří přesunout na jiné místo – například blízký kopec Šibeník.