Vládní reformy v Liberci neuspěly

Liberec – Proti vládním reformám a korupci protestovali dnes odpoledne v Liberci odboráři a občanské iniciativy. Vadí jim také vytváření koalic mezi velkými stranami. Protesty jsou přípravou na sobotní hlavní demonstraci v Praze.

Na náměstí Edvarda Beneše v Liberci stály dnes odpoledne zhruba dvě stovky lidí. K tomu je třeba připočítat ještě ty, kteří přicházeli a odcházeli v průběhu mítinku. Ten trval zhruba 60 minut od 17:00 hodin. Mítink byl společný pro několik organizací – zúčastnila se nejenom místní Změna pro Liberec, ale také Českomoravský odborový svaz pracovníků školství, iniciativa za svobodné vysoké školy Je čas nemlčet, ProAlt a další. Tato uskupení uspořádala mítink pod dvěma hlavními hesly: „Stop vládě“ a „Stop korupci“.

Přímo v Liberci se nabízí ještě jeden důvod, proč uspořádat ten mítink právě v tento den. Dnes totiž uplynul právě rok od doby, kdy zastupitelé odvolali tehdejšího primátora Jana Korytáře. Bývalý starosta je dodnes přesvědčený, a také to dnes na mítinku zopakoval, že šlo o předem připravenou věc a že v Liberci poté vlastně vznikla koalice nebo jakási opoziční smlouva mezi ODS a ČSSD. Ty to ovšem odmítají a tvrdí, že s Janem Korytářem nešlo spolupracovat.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Na to zde tedy lidé vzpomínali. Kromě toho však tady jsou uvedená dvě hlavní témata dnešního mítinku. Odboráři a aktivisti kritizovali vládní reformy – zdůrazňovali, že jsou asociální. Na náměstí zaznělo, že vláda útočí na nezaměstnané, na studenty, na policisty, na hasiče, na učitele a že rozkrádání veřejného majetku a korupce pokračuje.

Organizátoři také během dne otevřeli stánek, ve kterém zvali lidi na hlavní akci, která se uskuteční v sobotu ve 13:00 hodin na Václavském náměstí v Praze a bude to právě demonstrace odborů.