Majitel Kyselky mohl porušit pravidla pro čerpání dotací

Karlovy Vary - Firma CTS Duo, která vlastní většinu zchátralých objektů bývalých lázní Kyselka, mohla porušit pravidla pro čerpání dotací. Upozorňuje na to viceprezident Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR, která usiluje o záchranu Kyselky. Podle něj je to kvůli úzkému propojení CTS se společností Karlovarské minerální vody. Zástupci obou firem nařčení odmítají.

Karlovarské minerální vody vlastní historické domy v Kyselce už do roku 2006, tedy od doby, kdy je koupila společnost CTS Duo. Tvrdí to viceprezident Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví Martin Kadrman. Podle jeho slov jsou obě firmy natolik provázané, že tehdejší jednatel CTS Duo Petr Dostál sloužil nápojářskému gigantu jako bílý kůň. „Je to velmi složitý propletenec vzájemných vztahů, kdy Petr Dostál funguje coby zakladatel jednotlivých společností, do kterých následně vstupují a ovládají je členové rodiny Pasquale,“ popisuje Kadrman.

Kadrman navíc tvrdí, že obě firmy jsou propojené i majetkově. Důkaz ale nemá. Karlovarské minerální vody veškerá nařčení odmítají. „Pan Kadrman opět sestavil řetězec účelově vybraných dílčích střípků. Veškeré informace jsou dlouhodobě veřejně dostupné, nikdo nikdy se netajil, že pana Antonia Pasquale a pana Petra Dostála pojí dlouholetá známost,“ uvedla mluvčí společnosti Karlovarské minerální vody Bibiana Beňová.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Firma CTS Duo přitom vloni na záchranu pavilonu Ottova pramene čerpala od ministerstva kultury dotaci 850 tisíc korun. Podle Kadrmana mohla v žádosti zmást ministerské úředníky. Ti posuzují i majetkové poměry žadatelů. „Čerpání dotace prováděla údajně nemajetná firma CTS Duo, která ale patří do konsorcia firem miliardáře Pasqualeho,“ dodává Kadrman.

Asociace chce své poznatky předložit ministerstvu kultury. Prostřednictvím senátu vyzývá obě firmy, aby zprůhlednily své majetkové vztahy.