Policie odložila vyšetřování pádu domu v Olomouci

Olomouc - Olomoučtí policisté odložili po několika měsících vyšetřování případu z loňského října, kdy zřícený štít domu zabil v centru Olomouce chodkyni. Nepodařilo se prokázat, že byl spáchán trestný čin. Případ tím však definitivně nekončí. Proti usnesení byla již podána stížnost. Případ proto policisté předají státnímu zástupci.

„Policisté v současné době ukončili vyšetřování usnesením o odložení věci, neboť se nepodařilo prokázat, že došlo v souvislosti s touto událostí ke spáchání trestného činu,“ informovala policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Proti rozhodnutí policie ovšem podali stížnost pozůstalí seniorky. Žalobce má nyní několik možností, jak s případem naložit. „Stížnost může zamítnout nebo věc nechá například znovu prozkoumat policejním orgánem,“ dodala mluvčí.

Neštěstí se stalo nedaleko obchodního domu Prior v ulici 8. května, která je jednou z nejrušnějších tříd města. Osmasedmdesátiletou ženu zasypal zřícený štít jednoho z domů. Šlo o atiku, což je architektonický prvek sloužící k pohledovému zakrytí střechy. Při pádu strhla závěs trakčního vedení pro tramvaje, který byl na domě připevněn. Seniorka na místě zemřela.

Odborníci poukazovali hned zpočátku na to, že za neštěstím mohou stát i vibrace způsobené dopravou. Podle statika Jaromíra Vrby, který k neštěstí vypracovával znalecké posudky, hrála svou roli i technická závada. „Šlo o kombinaci několika příčin. Byla tam nedostatečná stabilita atikového zdiva, která tam byla už delší dobu a umocněno to bylo jemným chvěním tramvají. Technické pochybení jsem tam také zjistil, ale zřejmě se dá těžko prokázat, kdo to kdy udělal,“ konstatoval Vrba.

V centru Olomouce bylo zjištěno na 50 vadných budov

Město po nehodě nařídilo kontrolu dalších domů v centru města, kontroloři olomouckého stavebního úřadu při nich našli závady u téměř 50 budov v městské památkové rezervaci. Na budovách v centru města objevili nejen špatné fasády, ale i trhliny, uvolněné střešní tašky či chybějící zdivo. Někteří majitelé nemovitostí zareagovali velmi rychle a závady odstranili. S jinými se stavební úřad domluvil na termínu.

Úředníci kontrolovali nebezpečné domy v Olomouci
Zdroj: ČT24

Kromě kontrol nemovitostí si radnice objednala kvůli neštěstí také seismické měření v ulici 8. května, které mělo prokázat, zda statiku budov neohrožují otřesy z projíždějících tramvají. Odborníci potvrdili, že chvění je v zákonem stanovené normě. „Na základě znaleckého posudku, který máme, lze konstatovat, že statiku budov v ulici dopravní zatížení nenarušuje,“ uvedl již dříve náměstek primátora Martin Major (ODS).