Bankomat na každém rohu? Řada obcí nemá ani jeden

Praha - Vybrat si peníze z bankomatu v místě svého bydliště je pro spoustu lidí stále věc nemožná. V malých městech se jeho provoz bankám obvykle nevyplácí i přesto, že v Česku prošlo jen loni skrz bankomaty více než 640 miliard korun.

Například šumavskou Kvildu sice navštíví ročně skoro milion turistů, místní bankomat ale banka ruší. „Průměrný počet transakcí je tak nízký, že je provoz pro banku nerentabilní,“ vysvětlil Michal Teubner z Komerční banky. Nejbližší bankomat je na Modravě, tam ale zase nejezdí autobus. „Pro spoustu lidí ve městě je to samozřejmost a tu samozřejmost vyžadují i lidé v malých obcích, ale ono to tak jednoduché není,“ uvedl starosta Kvildy Václav Vostradovský.

Problémy s výběry peněz mají ale i větší města. Například Vlachovo Březí, kde žije 1 700 lidí. Pokud by chtěli vlastní bankomat, budou za něj muset platit. Podle tamního starosty Lubomíra Dragouna banka vyčíslila ztrátu na 10 až 15 tisíc korun měsíčně. Pokud město bude ochotné polovinu zaplatit, tak banka bankomat do Vlachova Březí umístí.

Banky se brání, že provozování bankomatu je pro ně příliš drahé na to, aby vyhověly všem zájemcům. Kromě údržby totiž musí platit třeba za pojištění peněz a často i za pronájem místa, kde přístroj stojí. „Řádově jde o několik stovek tisíc korun,“ vypočetla mluvčí České spořitelny Helena Matušná.

Podle statistik tak sice bankomaty v Česku přibývají, ale jen na rušnějších ulicích nebo v nákupních centrech. Jen za poslední čtyři roky je jich o sedm set více. Na malých městech se banky snaží místo nich prosadit třeba platební terminály. Jenže ani s kartou na zmiňované Kvildě nakupující nepochodí. Obchodníkům se to zkrátka nevyplatí.

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod