Víkend nabídne poslední šanci si zalyžovat

Praha - Tento víkend nabízí jednu z posledních příležitostí pro lyžaře. Upravené sjezdovky a funkční vleky najdou v Krkonoších, na Mísečkách a v Harrachově, a také v Jeseníkách na Ovčárně. Víkendová předpověď počasí však slunečnému jarnímu lyžování nepřeje. Meteorologové sice hlásí 15 stupňů nad nulou, čekají ale také velkou oblačnost.

Skalní přívrženci lyžování můžou ještě tento víkend strávit na horách. Na hřebenech Krkonoš i Jeseníků leží stále více než metr sněhu. Na Horních Mísečkách díky nočním mrazům sníh na sjezdovkách netaje a dá se stále lyžovat. „Na sjezdovkách je kolem metru sněhu, máme v provozu tři vleky a patnáct kilometrů běžeckých tratí,“ slibuje Zdeněk Spilka ze Skiareálu Špindlerův Mlýn, pod který Mísečky patří.

V Harrachově bude otevřená poslední sjezdovka a provozovatelé počítají s večerním lyžováním do osmé hodiny. „Máme po celé ploše červené sjezdovky 40 centimetrů upraveného sněhu,“ láká poslední lyžaře Ivan Hendrych ze Sportovního areálu Harrachov. Tradičně dlouhou sezonu mají také v Jeseníkách – v nejvýše položeném lyžařském středisku na Ovčárně. Tam plánují konec sezony dokonce až na příští víkend.

Reportáž Václava Svobody a Andrey Švubové (zdroj: ČT24)

Přestože letošní zima byla teplotně velmi nestabilní, provozovatelé lyžařských areálů si tuto sezonu pochvalují. Dochází prý k návratu českých lyžařů z alpských rezortů zpět. „Návštěvnost se nám zvedla zhruba o 25 % oproti loňské sezoně,“ říká provozovatel lyžařského areálu Klínovec Martin Píša.

V Krkonoších i Jeseníkách stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. Pracovníci horské služby nabádají návštěvníky k opatrnosti. Jen v Krkonoších vyjížděli během této zimy ke dvěma tisícům zásahů. To je sice méně než v loňském roce, více ale bylo vážných úrazů - téměř čtyři stovky.