V šumperském babyboxu našli třetí dítě

Šumperk - Odloženého chlapce našli ve čtvrtek v podvečer v babyboxu v Nemocnici Šumperk. V České republice jde o 74. dítě z babyboxu, v Šumperku již třetí. Podle zakladatele babyboxů Ludvíka Hesse bylo dítě v pořádku.

„Chlapec byl zdravý a na počest správce nemocnice Martina Pelnáře, s nímž jsme babybox zřizovali, jsem jej pracovně pojmenoval Martin,“ uvedl Hess. Mluvčí nemocnice Hana Szotkowská uvedla, že personál nemocnice u chlapce nalezl rovněž dopis od jeho matky. „Nepřála si, aby byl případ medializován. My toto přání akceptujeme a nebudeme o dítěti podávat bližší informace,“ uvedla.

Ve vyhřívané schránce v šumperské nemocnici se v minulosti objevily již dvě děti, v obou případech holčičky. Naposledy to bylo loni v červenci, holčička byla čerstvě narozená. „Nikdy by mě nenapadlo, že v tak malém městě, jako je Šumperk, budou odloženy již tři děti. Případů ale přibývá v celém Česku,“ posteskl si Hess.

Podle něj bude v příštím týdnu otevřen již 50. tuzemský babybox, a to v Českých Budějovicích. V Olomouckém kraji jsou babyboxy také v Přerově a Olomouci. V krajském městě dokonce loni v listopadu zdravotníci ve schránce objevili chlapce, jehož stáří odhadli zhruba na rok a půl.

O zřízení babyboxu požádala nově nemocnice v Krnově. Podle Hessse tam ve čtvrtek v lesoparku na lavičce před nemocnicí našli novorozeného hocha, jehož teplota po náhodném nálezu činila jen 29 stupňů Celsia. Lékaři v nemocnici jej zachránili a dali mu jméno Aleš.