Církev se stavbou školky souhlasila, úředníci ji přesto zatrhli

Rynárec (Pelhřimovsko) – Úředníci Pozemského fondu odmítli udělit výjimku k nakládání s půdou v Rynárci na Pelhřimovsku, kterou si nárokuje církev. Obec chtěla na pozemku postavit mateřskou školu, kterou nutně potřebuje. Souhlas církve sice získala, ale Pozemkový fond se postavil proti. Je podle něj nutné počkat na dokončení vyrovnání státu s církvemi.

Stará budova rynárecké školky funguje pouze s výjimkou hygieniků, navíc je oddělena od hřiště frekventovanou silnicí. Problémy jsou i s dovážením stravy. „Je to na snížení kapacity – a my potřebujeme vyšší kapacitu,“ poukázala ředitelka ZŠ a MŠ Rynárec Jana Vaňková.

Vedení obce proto chce postavit novou školku. Radnice našetřila potřebné peníze a stavbu připravila. Poslední detail ale vše zmařil – školka má stát na pozemku, který si nárokuje římskokatolická církev. Ta proti jeho využití nic nemá, Pozemkový fond, který zatím církevní majetek spravuje, však stavbu zamítl. „Můj dojem je, že Pozemkový fond České republiky tomu nevěnoval náležitou pozornost. Na jejich vyjádření jsme čekali bezmála tři čtvrtě roku a nakonec přišlo 'ne',“ poznamenal starosta Pavel Kopecký.

Pozemkový fond ale tvrdí, že neměl jinou možnost než výjimku zamítnout. „Vzhledem k tomu, že legislativní proces návrhu zákona o církevních restitucích ještě nebyl ukončen, bylo rozhodnuto, že s majetkem, který byl původně církevní, nebude jakkoli disponováno. Ani v případě, že dotyčná církev k takovému úkonu udělí souhlas,“ sdělila mluvčí fondu Monika Machtová.

Rynárečtí přesto doufají, že fond ještě názor změní. Podle starosty totiž neexistuje jiné vhodné místo pro školku než je církevní pozemek. Stavba přitom musí začít co nejdříve, protože hygienická výjimka pro starou školku vyprší do dvou let.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)