Lidé se přesouvají za město, roste zájem o chaty a chalupy

Praha/Brno - Zájem o chaty v okolí Prahy a Brna v Česku roste. Za poslední tři roky vzrostl asi o pětinu. Lidé se do chat stěhují i natrvalo, jsou totiž mnohem levnější než městský byt a navíc jsou na venkově nižší i samotné náklady na život.

„V poslední době je patrný zájem lidí z větších měst o nemovitosti typu rekreační chaty na trvalé bydlení,“ potvrdil Jaroslav Novotný, prezident Asociace realitních kanceláří. Zájem je však jen o ty s dobrou dostupností z města. Jen v obci Pohoří u Prahy žije asi třicítka těch, kteří se v chatě ubytovali natrvalo. To je asi desetina místních obyvatel. Nejvíc se jich sem přistěhovalo v posledních třech letech. V jiných obcích nedaleko Prahy a Brna je to podobné. „Do chat se většinou stěhují starší lidé, kteří nechávají bydlení v Praze svým dětem nebo vnukům, ale není výjimkou, že tu jsou i mladí lidé,“ uvedl Miroslav Králík, starosta obce Pohoří.

Zděnou chatu do 25 kilometrů od Prahy o 60 metrech čtverečních lze koupit od milionu korun. V okolí Brna i za 800 tisíc. Oproti tomu starší byt v Praze o stejné rozloze se prodává za dva miliony 200 tisíc korun.

Teď je v Česku asi půl milionu chat a chalup. Před dvaceti lety jich bylo asi o sto tisíc míň. Chataření v Česku se ve velkém rozmohlo na přelomu padesátých a šedesátých let, kdy se rozvíjel automobilismus a do zahraničí na dovolenou mohlo odjet jen minimum rodin.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)