Nový Jičín hledá pěstouny pro nalezené psy

Nový Jičín - Netradičním způsobem chtějí vyřešit problém s umístěním nalezených psů v Novém Jičíně. Hledají dobrovolníky, kteří by se dočasně o nalezené zvíře postarali. Společný útulek provozovaný strážníky v nedaleké Kopřivnici je většinou plný. Zájemcům o krátkodobé pěstounství bude novojičínská radnice hradit stravu a drobnou odměnu.

Nový Jičín vlastní útulek pro psy nemá. Městská policie má k dispozici pouze jeden kotec pro krátkodobý pobyt psů. Pokud si nalezeného psa nevyzvedne jeho majitel, putuje do útulku v Kopřivnici, kde má Nový Jičín k dispozici 13 kotců. Útulek je ale často plný. Město proto přišlo s nápadem, že by ztracení psi z Nového Jičína mohli přečkat přechodné období do uvolnění místa v pohodlí u dobrovolníků. 

„Ještě nevíme, jestli pěstouni dostanou peníze a oni sami nakoupí nějakou tu stravu, nebo jim dáme žrádlo a byla by jenom nějaká malá finanční odměna za čas strávený se psem,“ řekla ČT pracovnice odboru životního prostředí MěÚ Nový Jičín Naděžda Davidová. Pěstounství o psy je dosud rozšířené spíše na venkově. Ve městech je naopak oblíbeným způsobem adopce na dálku, kdy pes sice zůstává v útulku, ale lidé mu platí stravu a pravidelně za ním chodí.

Nový Jičín má ze zákona povinnost se o odchycené psy postarat. Vedle hledání dočasných psích pánů chce proto prodloužit i smlouvu o provozování útulku. „V případě, že se nám to nebude dařit, tak budeme muset uvažovat o místě, kde by se dal útulek postavit, a shánět peníze, protože to není levná záležitost,“ dodala Naděžda Davidová.

Lidem, kteří nalezeného psa adoptují, nabízí mnohé radnice slevu nebo odpuštění poplatku. Podle strážníků či pracovníků radnic ale zájem lidí o psy z útulku spíše klesá. „Návštěvnost tady v útulku byla nízká, teď se zlepšujícím se počasím určitě stoupne, i ti psi se začnou víc točit, takže i odběr bude,“ doufá ale velitel Městské policie Kopřivnice Jan Müller.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)