Hudebníci všech žánrů zachraňují 250 let starý klavichord

Rumburk – Obyvatelé Rumburku se snaží zachránit přes dvě stě padesát let starý hudební nástroj. Oprava zničeného klavichordu bude stát tři sta tisíc korun. Pomoc se rozhodli nejen milovníci vážné hudby, ale i muzikanti jiných hudebních žánrů. Všichni zúčastnění doufají, že klavichord bude poprvé hrát už za měsíc, kdy slaví rumburské muzeum 110 let od svého založení.

Klavichord zničila před padesáti lety voda. Do místnosti, kde stál, zatékalo. Fotograf Marek Douša se nyní rozhodl, že netradiční nástroj zachrání. Spojil proto nejrůznější hudebníky, kteří chystají pro záchranu nástroje benefiční koncerty. „Doufám, že tím se dostane klavichord i víc mezi lidi, které by to jinak nezajímalo,“ řekl ČT Douša.

Na koncertu vystoupí i místní punková kapela Wrata Wot Středověku, která podle svých členů ráda čerpá ze všech možných hudebních žánrů a stylů. „Využíváme sami různých zvláštních nástrojů, jako je fagot nebo šalmaj. Do určité míry tady ta spřízněnost s nástroji je,“ dodal člen kapely Petr Richter.

Klavichord sice vypadá jako klavír, ale způsob, jakým vytváří zvuk, je jiný. „Když hrajete na kytaru, tak hrajete podobným způsobem jako na klavichord nebo na cembalo, trsáte do struny,“ popsal hru hudebník a varhaník Jiří Chlum.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)