Vápnění Souše zlepší kvalitu její vody

Desná (Jablonecko) - Přehradu Souš v Jizerských horách čeká v tomto týdnu tradiční vápnění, které má zlepšit kvalitu surové vody v nádrži. Přehrada slouží jako zdroj pitné vody pro více než 100 tisíc obyvatel Liberecka a Jablonecka a letecké vápnění se na ní provádí pravidelně od roku 1996. Jemně mletý přírodní vápenec, který se při tom používá, pomáhá významně snižovat koncentrace problematických látek ve vodě, zejména hliníku.

Procedura vápnění začala už před polednem. Pokud to počasí dovolí, letadlo během dvou dnů vysype postupně do přehrady zhruba 90 až 95 tun vápence. „K vápnění se používá velmi jemně mletý vápenec dopravovaný cisternami z Krkonoš, jeho kvalita se ověřuje běžnými laboratorními rozbory a také prostřednictvím analýz, které musí potvrdit, zda je vhodný pro použití v pitné vodě,“ uvedla mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací Iveta Kardianová. Společnost akci financuje.

Vápenec snižuje kyselost vody, a zjednoduší se tak její úprava na pitnou. Kyselost vody v Souši má několik příčin. Jizerské hory leží na přirozeně kyselém podloží - žule. Kyselá jsou také rašeliniště v povodí Souše, zabírajícím zhruba 14 kilometrů čtverečních. Na kyselosti vody v přehradě se podílí také tající sníh, ačkoli v něm už není zdaleka tolik škodlivých látek jako v 80. a 90. letech minulého století, kdy byly hory vystaveny kyselým dešťům. Podobný způsob úpravy vody v takovém rozsahu je v Česku ojedinělý.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Vápnění přehrady podle Kardianové nezlepšuje jen kvalitu pitné vody, prospěch z něj mají také ryby a obojživelníci. Díky vápnění se v přehradě dobře daří sivenu americkému, což je pstruhovitá ryba, žijí tam i čolci, skokani nebo ropuchy. „Pozvolna se také vrací původní obyvatel toků Jizerských hor, kterým je pstruh obecný,“ dodala Kardianová.

Letecké vápnění se provádí v chráněné oblasti, i proto je souběžně zajištěno podrobné sledování kvality vody v nádrži. Údaje o kvalitě vody a výsledcích rozborů budou podle mluvčí zveřejněny na internetové adrese www.voda.gov.cz. „Začátek a délka trvání vápnění budou přímo závislé na aktuálních povětrnostních podmínkách, oblast vápnění bude vyznačena informačními tabulemi a motoristé by měli řízení věnovat zvýšenou pozornost,“ dodala Kardianová.