Poděbrady žily o víkendu přednesem veršů

Poděbrady - Tradiční festival přednesu veršů a prózy Poděbradské dny poezie se v lázeňském městě koná již padesát let. Účastní se ho mladí recitátoři z Česka i Slovenska, především z hereckých škol. O víkendu tak Poděbrady opět ožily poezií i prózou. Letos se soutěže ve dvou kategoriích zúčastnilo 45 soutěžících.

V první kategorii se stal laureátem Ceny Vladimíra Justla teprve šestnáctiletý Kryštof Grygar, který studuje brněnskou konzervatoř. V druhé kategorii starších soutěžících excelovala absolventka církevní konzervatoře v Bratislavě Monika Potokárová, které získala hned tři ocenění, Ceny Vladimíra Justla i Viliama Záborského a Cenu publika.

„Je to skutečně výjimečná recitátorka, ale musím říct, že se k tomu vypracovala i díky Poděbradským dnům poezie, protože tady není zdaleka poprvé,“ uvedla předsedkyně sdružení Slovo a hlas a hlavní organizátora Poděbradských dnů poezie Marta Hrachovinová.

Recitace
Zdroj: ČT24

Tradičně se na festivalu rozdávaly i Křišťálové růže, které se udělují už od roku 1966 a představují nejvyšší ocenění v oboru přednesu poezie a prózy. Při příležitosti jubilejního padesátého ročníku cenu převzali tři umělci, slovenská herečka Jana Oľhová a herci Jan Fišar a Jiří Lábus.

„Je radost potkávat kolegy, kteří opravdu něco pamatují a pořád jsou v tak dobré formě,“ říká herečka Hana Maciuchová. Držitelé Křišťálových růží už několik let mohou na nádvoří poděbradského zámku vysadit také svou skutečnou růži. Letos tuto šanci dostalo dvacet sedm osobností, které jsou držiteli významného ocenění z doby, kdy se ještě růže v Poděbradech nevysazovaly.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)