Vstupenky na záchod se žďárským radním nelíbí

Jihlava – České dráhy se snaží na některých nádražích zabránit devastaci záchodků tím, že k jejich použití si musí případný uživatel zakoupit vstupenku. Jenže ve Žďáru nad Sázavou ČD narazily. Radním se vydávaní vstupenek na toaletu u okénka, kde se kupují jízdenky, nelíbí.

Každý, kdo dnes přijde do zmodernizované budovy vlakového nádraží ve Žďáru nad Sázavou a chce si odskočit na toaletu, zařadí se do fronty s cestujícími a tam si koupí vstupenku na záchod. Po zaplacení pěti korun dostane cestující doklad o zaplacení - vstupenku a klíč, teprve pak se může vydat na druhou stranu budovy na toaletu. Toalety jsou nové, čisté, ale způsob, jak se na ně lidé dostanou, vadí nejen některým cestujícím, ale hlavně radním města. Proto se v rámci výjezdního zasedání přijeli podívat i na vlakové nádraží. „Při takhle velkém počtu návštěvníků je to systém absolutně nevhodný,“ kritizuje opatření starostka Žďáru nad Sázavou Dagmar Zvěřinová. 

V čekárně pak proběhlo zasedání v doprovodu vedení Českých drah a řeč přišla opět na toaletní vstupenky. „Ten systém tady funguje rok a vy jste byli jediní, kdo s tím měl problém. Ti, co z toho problém udělali, nejsou ani naši zákazníci,“ hájí postoj ČD ředitelka podniku Lenka Horálková. 

ČD používají stejný způsob služeb pro cestující u dvou stovek nádražních budov v zemi. Modernizace vlakového nádraží ve Žďáru nad Sázavou stála čtyřicet milionů korun. Přesto cestující i radní města našli nedostatky. Chybí například bezbariérové nástupiště, výtahy a nevyhovující je i podchod. ČD slibují nápravu. Opravy začnou už v květnu.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)