Kvůli sporu města s firmou musí hokejisté opustit stadion

Hradec Králové – Královéhradečtí hokejisté se dostali do víru paradoxních událostí. Klub dostal výpověď a musí opustit zimní stadion, nemá ovšem kam jít. Stejně jako stadion patří klub městu, ovšem radnice se dostala do pasti, když stadion pronajala firmě ABD Incest až do roku 2022. Firma teď dala hokejistům výpověď, do konce června musí z haly pryč.

Mělo jít o ukázku projektu PPP, tedy spolupráce veřejného a soukromého sektoru. Před šesti lety pronajala radnice stadion firmě ABD s tím, že ta ho opraví a do roku 2022 dostane od města na stavbu a provoz přes 600 milionů. „Já nevím, jestli to měl být vzorový projekt, každopádně se nepovedl,“ konstatoval pro ČT primátor Zdeněk Fink (HDK). Podle něj šlo o ukázkové obcházení zákona o veřejných zakázkách.

Firma ABD dosud vložila do oprav 210 milionů, radnice pak zaplatila 215 milionů korun. Rekonstrukce je hotova ze tří čtvrtin, ovšem radnice se s firmou ve zlém rozchází. Prý byla smlouva pro město nevýhodná. Podle radnice je smlouva neplatná, ovšem do rozhodnutí soudu se firma ze zimního stadionu nehne.

Původně se chtěla radnice s firmou vyrovnat a za rozchod jí zaplatit přes 130 milionů. Na radu advokátů už nic platit nechce. Nikdo z ABD Investu se k celé věci nevyjádřil, zástupce firmy stíhá kvůli jinému projektu jihomoravská policie.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)