Lovci kovů ukradli železniční most

Loket (Sokolovsko) – Čtyři a půl metru dlouhý a desetitunový most z oceli zmizel z nepoužívané železniční trati u Lokte na Sokolovsku. Nad lesní cestou spojoval trať z Lokte do Horního Slavkova. Zloději byli na krádež téměř dokonale připraveni, na místo přileji s těžkou technikou, policejní hlídku bez váhání obelstili falešnými dokumenty. Za poslední čtyři roky je to v Karlovarském kraji už podruhé, co zmizela celá konstrukce. Kromě mostu zmizelo i 200 metrů kolejnic.

Policejní hlídka, která zloděje na místě kontrolovala, odjela poté, co jí předložili falešnou smlouvu na úpravy s vysvětlením, že trať přestavují na cyklostezku. Policejní mluvčí Kateřina Böhmová odmítá možné pochybení hlídky. Policie se podle ní krádeží mostu a kolejí intenzivně zabývá, stejně tak i na místě kontrolovanými osobami.

Zábradlí a další části mostu zloději ukradli už v roce 2006, tedy krátce po uzavření trati. Podle Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) přesáhne škoda pouze na materiálu 100 tisíc korun. Kdyby ale měl být most uveden do původního stavu, dosáhla by výše několika milionů korun. Správci nepoužívanou železnici kontrolují dvakrát do roka, uhlídat ji ale nedokážou.

Mluvčí SŽDC Pavel Halla:

„Je to skutečně organizovaný zločin, kterému nelze zabránit na takovéto trati.“