Brandýští obchodníci kvůli stavbě krachují

Brandýs nad Labem – Obchodníci v Brandýse nad Labem prožívají krušné časy. Kvůli rozkopanému náměstí a uzavřenému mostu přicházejí o zákazníky a hromadně krachují. Dostat se do centra města je teď kvůli stavbě komplikované, majitelé desítek obchodů se potápějí do ztráty. Radnice slibuje, že na podzim už bude hotovo.

Náměstí je rozkopané, průjezdný je jenom jeden pruh. Provoz je silný, náměstím projíždí autobusy i nákladní auta. Lidé si stěžují na hluk a prach. Obchodníci na náměstí řeší velký problém se zásobováním. Aby bylo možné naložit a vyložit zboží, musí auta zaparkovat na zákazu zastavení.

Ještě vloni měl pan Zeman na náměstí prodejnu elektra, kterou provozoval už jeho dědeček. Místo rodinného obchodu jsou teď ale potraviny. Jak sám říká, kdyby prodejnu nezavřel, nejspíš by přišel o dům. Podobně jsou na tom další desítky živnostníků ve městě. Zákazníci si k nim špatně hledají cestu, tržby jsou poloviční.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce náměstí trvá už dva roky. Práce se protáhly kvůli nepovedenému výběrovému řízení. Není to ale jediná stavba, která obyvatelům komplikuje život. Most, který spojuje Brandýs se Starou Boleslaví, je neprůjezdný. Už čtyři roky ho opravuje Středočeský kraj. Zdržení způsobilo ministerstvo kultury, které rok a půl nemohlo rozhodnout o tom, jestli starý most vyhlásí technickou památkou.

Až do srpna budou muset lidé jezdit z jednoho města do druhého po objížďce po dálnici. Rekonstruované náměstí by se mělo otevřít na podzim.