Vodáci se musí na Šumavě povinně registrovat

Praha - Vodáci se ode dneška musejí povinně registrovat. A to v případě, že chtějí plout po Teplé Vltavě v Národním parku Šumava. Povolení ale dostane o polovinu míň lodí než loni. Opatření zavádí nový návštěvní řád národního parku.

Do oblasti mezi Soumarským Mostem a Pěknou letos zamíří míň lodí než loni. Podmínkou je registrace u správy parku, provoz se omezuje kvůli výskytu chráněných rostlin a živočichů. „V roce 2010 mohlo po Vltavě splouvat jednaosmdesát lodí, v rámci útlumového režimu v roce 2011 už mohlo na Vltavu vyrazit jen 63 lodí, letos to bude pouze osmadvacet lodí,“ vysvětlila manažerka pro regionální vztahy Správy NP Šumava Zdenka Lelková.

Proplouvání části Horní Vltavy je kromě registrace omezeno taky výškou vody - pokud klesne pod půl metru, splouvat se nesmí. Z úbytku vodáků nemají radost majitelé půjčoven lodí. „Horní úsek Vltavy je tak krásná řeka, byla by to nesmírná škoda, kdybychom o něj měli přijít,“ podotkl spolumajitel půjčovny lodí Ladislav Bláha. 

Vodáci, kteří se zaregistrují, si budou muset připlatit i za školeného průvodce. Registrační poplatek tak přijde na tři stovky za kanoi a 150 korun za kajak.

Vodáci se musejí povinně registrovat (zdroj: ČT24)