Rozvodněná Kamenice lákala vodáky

Liberec - Na Kamenici se o víkendu vydaly desítky vodáků na raftech, kánoích i v kajacích. Přijeli si užít rozvodněnou řeku. Právě poslední dubnový víkend jim Povodí Labe garantuje odpouštěním přehrady Josefův Důl zvýšený průtok.

Řeka Kamenice je z jara chladná a dravá. Zvlášť v soutěsce u Návarova teče divoká řeka plná peřejí. „Kamenice je určitě jarní řeka. Zvýšené průtoky jsou tady jen v případě tání nebo po vydatných deštích,“ potvrzuje koordinátor vodáckých akcí na Kamenici Libor Peška.

Dostatek vody využili pořadatelé republikového mistrovství ve sjezdu na raftech; zúčastnilo se ho čtyřiapadesát posádek. Raft z Jihlavy si po závodě sjel Kamenici ještě jednou, jen tak pro radost. „Odpoledne je na řece více vody a jízda je tak lepší,“ vysvětluje vodák Petr Tomek. „Jsou snadnější průjezdy, mělčiny tolik nehrozí a dolní část toku je opravdu nádherná,“ dodává vodák Miroslav Krechler.    

Koncem března se u Návarova jeden raftař utopil. Vesty, přilby a taky opatrnost jsou podle vodáků nezbytné. „Bez přilby to nejde. Plovací vestu lze oželet v situaci, kdy není těžká voda a člověk je schopen plavat. Ale bez přílby člověk nikdy neví,“ vysvětluje vodák Jiří Benhák.    

Kamenici teď sytí voda z hor, kde stále taje sníh. Letos ho napadlo hodně, proto není potřeba pouštět tolik vody z přehrady Josefův Důl, která jinak na vodáky každý poslední víkend v dubnu pamatuje. V době sucha by to ale nešlo. „V roce 2009 tady voda nebyla vůbec, protože přehrada zadržovala veškerý přítok. My jsme zde nemohli závodit a museli jsme se přesunout na Sázavu,“ vzpomíná Libor Peška.  

Takové množství vody však příliš dlouho nepoteče. Garantovaný průtok měli vodáci pouze o tomto víkendu. Pomalu také končí jarní tání.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)