Sdružení i petice usilují o záchranu rokycanské porodnice

Rokycany - S neochotou prodloužit smlouvy pojišťoven se potýká rokycanská porodnice. Nedostatek financí by znamenal její zavření už od příštího roku. Zdejší kvalitu péče si ale chválí matky ze širokého okolí. Přestože má porodnice sloužit především obyvatelům Rokycanska, pro její rodinnou atmosféru ji vyhledávají i ženy z Plzeňska, Berouna i Prahy. Už iniciovaly také petici za záchranu oblíbené porodnice. Dokument podepsalo 5 tisíc lidí.

V rokycanské nemocnici se od začátku roku narodilo 140 dětí, což je o šest víc než loni. I když počet novorozenců rok od roku roste, k tomu, aby porodnice splnila limity stanovené pojišťovnami, to stále nestačí. „Proces sjednání zatím není ukončen. Je nutno dbát i na doporučení gynekologicko-porodnické odborné společnosti,“ zmínila ředitelka Odboru zdravotní péče pro Plzeňský a Karlovarský kraj Krista Krenkelová.

Rokycanská radnice nyní jedná s pojišťovnami i ministerstvem. Argument, že pacientky můžou jezdit do Plzně, odmítá – prý už dnes jsou plzeňská zařízení přeplněna a problém je i časová dostupnost. Do nově vzniklé iniciativy za záchranu nemocnic se zapojí i obyvatelé Tachovska a jižního Plzeňska, kteří bojují o zachování další krajské porodnice ve Stodě.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)