V Horní Lhotě shořel sklad se slámou, hala se zřítila

Horní Lhota (Zlínsko) - S požárem skladovací haly slámy v bývalém areálu zemědělského družstva v Horní Lhotě na Zlínsku bojovali hasiči. Ze stovek balíků slámy šlehaly vysoké plameny a mohutná oblaka kouře byla vidět několik kilometrů daleko. Zhruba po hodině se oheň podařilo lokalizovat. Balíky budou dohořívat ještě několik dnů. Příčinu vyšetřovatelé teprve zjišťují.

„Požár byl ohlášen v době, kdy plameny zasáhly prakticky celou skladovací halu o rozměru asi 60 krát 15 metrů. Budova z lehké dřevěné konstrukce, krytá vlnitým plechem, nevydržela nápor mohutného požáru a celá se postupně zřítila,“ řekl mluvčí hasičů Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Požár se bleskově rozšířil do okolí na suchou trávu. „Prioritou hasičů se stala ochrana několika výrobních hal stojících ve svahu pod místem požáru. S postupným zřícením skladovací haly se začaly uvolňovat naskládané balíky slámy a začaly se kutálet směrem k firmě,“ popsal zásah Mitáček. Hasiči proto začali hořící balíky okamžitě rozbíjet a postupně dohašovat proudy vody.

Lokalizace požáru trvala přibližně hodinu. Hasiči postupně uhasili trávu i několik hořících stromů. Všech šest stovek balíků slámy nyní hasiči nechají postupně pod dohledem dohořet. „Vyhořívání materiálu může trvat i několik dnů,“ vysvětlil Mitáček.

Na objasnění příčiny vyšetřovatelé hasičů spolupracují s policií. „Svědci potvrdili, že do haly často chodily děti a mládež,“ uvedl Mitáček. Majitel škodu vyčíslil na 1,2 milionu korun.