Jihlava řeší možný střet zájmu v kulturní komisi

Jihlava – Zástupci radnice v Jihlavě chtějí zrušit kulturní komisi, která je jedním z poradních orgánů města. Radní mají podezření, že členové komise jsou ve střetu zájmu a při přidělování grantů prý víc než často přihlížejí k projektům i akcím, do kterých jsou sami zapojeni. Podle zástupců komise je ale kritika radních spíše odrazem osobních vztahů a politických zájmů.

Kritikům vadí, že o penězích do jihlavské kultury často rozhodují sami jejich příjemci. „Vadí mi, že v kulturní komisi je 6-7 lidí, kteří sami kulturní dotace a granty přijímají. Možná to není v rozporu se zákonem, ale nemyslím si, že je to slušné,“ tvrdí radní Erich Janderka.

Například mezinárodní festival dokumentárních filmů město loni dotovalo částkou 1,7 milionu korun. Ani Havířský nebo Svatomartinský průvod by se nedokázaly obejít bez městských dotací. V kulturní komisi, kterou někteří radní požadují zrušit, zasedají kromě organizátora městských slavností nebo ředitele festivalu dokumentárních filmů například i ředitelka Domu kultury nebo organizátoři koncertů a divadel.

Možný střet zájmů, který se z dané situace nabízí, ale samotní členové komise odmítají. „Já to považuju za laciné argumentování, že se jedná o střet zájmů. Členové komise totiž nikdy nehodnotí granty, na kterých jsou nějak zainteresovaní,“ namítá předseda Vítězslav Schrek.

Jihlavská kulturní komise je poradním orgánem městské rady, který pouze doporučuje, jak by měli rozhodovat radní a zastupitelé. I přidělení dotací a grantů v celkové výši 7,5 milionu korun ročně pouze navrhuje. Za snahami o její zrušení jsou podle organizátorů kultury spíš osobní rozpory a politikaření. Většina členů městské rady ale nakonec se zrušením nebo reorganizací kulturní komise nesouhlasila a všechno tak prozatím poběží podle původních pravidel.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)