Klatovská nemocnice má vlastního kaplana

Klatovy – Nemocnice v Klatovech má od začátku května svého kaplana. Duchovní bude zajišťovat spirituální péči. K dispozici bude nejen pacientům, ale i jejich rodinám. Podle vedení nemocnice bude působit především na odděleních, kde jsou pacienti ve vážných stavech. V Česku jsou nemocniční kaplani zatím spíše výjimkou. Zdravotnická zařízení zajišťují duchovní a spirituální služby ve spolupráci s církvemi, které působí v místě.

Čtyřicetiletý Martin Marcinko je bývalý kněz. Nemocniční duchovní je podle něj přinejmenším stejně důležitý jako ten, který působí ve věznici nebo v armádě. Má zkušenosti, že pacienti a zvláště ti, kteří jsou těžce nemocní, přítomnost duchovního vítají. „Moderní ošetřovatelství v sobě zahrnuje ošetřování člověka jako celku, ne jen biologickou stránku člověka,“ řekl ČT.

Služby nemocničního kaplana přijdou Klatovskou nemocnici řádově na tisíce korun měsíčně, což podle jejího ředitele nejsou výdaje, které by měly prohloubit ztrátu v hospodaření tohoto zařízení. V novém bloku, kam se nemocnice přestěhuje letos v září, vznikne navíc i meditační místnost.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)