Obyvatelům Zvole se uleví

Zvole (Šumpersko) – Po desítkách let čekání se obyvatelé Zvole na Šumpersku dočkají obchvatu, přípravy na zahájení jeho výstavby v těchto dnech finišují. Obcí projíždí 15 tisíc aut denně, protože tudy vede hlavní tah do Jeseníků a Polska. Projekt donedávna brzdily problémy s výkupem pozemků i nedostatek peněz.

Obchvat Zvole, to jsou 3 kilometry čtyřproudové silnice, které uleví tisícovce místních obyvatel. Ti denně řeší hluk, nebezpečné přecházení nebo otřesy, které ničí budovy. Drahomír Zatloukal bydlí u hlavní cesty 50 let, na jeho domě jsou viditelné pukliny. „Je to nepříjemné. Myslím, že my všichni tady kolem cesty si užijeme své,“ uvedl pan Zatloukal.

Myšlenka obchvatu vznikla už před II. světovou válkou. Nápad ale brzdily peníze a prodeje parcel, některé pozemky musel stavební úřad vyvlastnit. Obyvatelé Zvole byli natolik zoufalí, že v loňském roce dokonce uvažovali o tom, že na protest zcela zablokují průjezd obcí.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

To ale nemuseli, z ministerstva dopravy totiž přišla dobrá zpráva. „Finanční prostředky na stavbu obchvatu Vlachov – Rájec máme. S výstavbou počítáme od roku 2012,“ prohlásil již v září loňského roku ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) a tiskový mluvčí Ministerstva dopravy ČR Martin Novák doplnil: „Výstavba obchvatu obce Zvole začne ještě v průběhu tohoto měsíce. Na stavbu je vydáno pravomocné stavební povolení a financování máme také zajištěno.“

Stavba by měla stát přes miliardu korun a podílet se na ni bude několik firem pod názvem Sdružení I44. „Mělo by se začít u obce Vlachov uzávěrkou a vybudováním příjezdových komunikací. Během stavby nás čeká další problém – omezení dopravy, protože bude uzavřen jeden jízdní pruh,“ vysvětlil starosta Zvole Josef Najman (nez.).

Vybudování nové rychlostní silnice, která urychlí dopravu mezi Mohelnicí a Šumperkem, by mělo trvat dva a půl roku. Termín ukončení je tak podzim 2014.