Lavinové nebezpečí v Jeseníkách a Krkonoších je na prvním stupni

Jeseník – České hory už nejsou příliš nebezpečné. V Jeseníkách a Krkonoších se turisté stále musí mít na pozoru před lavinami, ale nebezpečí už je v obou pohořích na prvním stupni. Většina sněhové pokrývky už odtála, ačkoli je nutné počítat, že na hřebenech stále zůstává – v Jeseníkách je místy až 80 centimetrů.

První stupeň lavinového nebezpečí platí v obou nejvyšších českých pohořích a bude tomu tak, dokud sníh zcela neroztaje. „Nejvíce sněhu stále leží v oblasti Ovčárny, sněhu bylo letos hodně, ale už se i tam dělají fleky. Na lyžích už se na horách pohybovat nedá, chodí se pěšky. Na druhou stranu v lesních úsecích, kde nesvítí slunce, je sněhu dost, až metr. Lavinové měření už provádět žádné nebudeme, první stupeň zůstane až do roztání sněhu. Mají to tak i Krkonoše,“ uvedl náčelník jesenické horské služby Michal Klimeš.

Krkonoše jsou na tom podobně, na rozdíl od Jeseníků se tam však ještě mohou vydat lyžařští nadšenci. Pro běžky jsou stále přijatelné podmínky na pláních v okolí Luční boudy a také Labské boudy. Sníh však rychle taje a není kvalitní. Lépe než na běžkách se tak mohou turisté cítit při pěších výletech. „Turisté by hlavně měli mít dobré boty, protože chvíli se jde po suchu a chvíli ještě ve sněhu,“ zdůraznil Pavel Cingr z horské služby. Dodal, že denně ze zbývající sněhové vrstvy mizí deset až dvacet centimetrů.