Na náměstí v Jablonném opět hořelo

Jablonné v Podještědí (Liberecko) - Na náměstí v Jablonném v Podještědí v noci na dnešek opět hořelo. Z obytného domu museli hasiči před ohněm evakuovat 12 lidí, z toho tři děti. Dva obyvatelé museli být ošetřeni, protože se nadýchali kouře. Při pádu ze žebříku se zranil jeden ze zasahujících hasičů a s podezřením na zlomené žebro byl hospitalizován v České Lípě. Jedná se o druhý požár v horizontu několika mála dní, před týdnem hořel penzion U Salvatora.

Zatímco před týdnem hořel na náměstí v Jablonném penzion U Salvatora, tentokrát likvidovali hasiči požár obytného domu. Požár domu byl na operační středisko nahlášen čtyři minuty po půlnoci. „Hořet začalo podle předběžných informací ve druhém nadzemním podlaží,“ sdělil dnes Jan Mandl z Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.

Vzhledem k ohlášenému množství osob, které bude nutné evakuovat, vyjeli na místo hasiči vybavení i výškovou technikou. Oheň se podařilo uhasit zhruba po třech hodinách. „Na místě je policie a vyšetřovatel hasičů, příčina vzniku požáru i způsobená škoda je v současné době v šetření,“ dodal Mandl.

V úterý 2. května hořel na náměstí památkově chráněný dům U Salvatora z 18. století. Vyhlášený penzion s restaurací začal hořet krátce před 16:30 a osmi jednotkám trvalo bezmála dvě hodiny, než se jim oheň podařilo lokalizovat. Za své vzal krov i mansardová střecha. Škodu majitel odhadl na deset milionů korun, zcela se ale rozešel s názorem hasičů. „Příčinu požáru zatím neznáme, škody hasiči odhadli na 40 000 korun,“ řekla krajská policejní mluvčí Ludmila Knopová. Příčiny požáru se vyšetřují.