Americké centrum v Plzni končí kvůli dluhům

Plzeň - Po sedmnácti letech končí plzeňské Americké centrum. Obecně prospěšná společnost se dostala do dluhů a sama podala návrh na insolvenční řízení. Nejameričtější město Čech tak přišlo o centrum americké kultury a vzdělání. Město už nemá zájem ho dál provozovat, chybí mu peníze.

Americké centrum bylo v Plzni založeno v roce 1995. Se Spojenými státy spojovalo nejen Plzeň, ale celou republiku. Bylo to místo, kde se vyučovala angličtina i čeština pro cizince, a které spojovalo kulturu obou zemí. Svou nezastupitelnou roli také sehrálo při pořádání Slavností svobody. „Díval jsem na americké centrum jako na dočasný domov,“ říká americký spisovatel Roger Burke.

Byla tu restaurace, knihovna s americkou literaturou, pořádaly se tu jazykové kurzy. „Lidé tu mohli získat informace o USA, o tom, jak se tam dostat, o studiu angličtiny,“ popisuje pravidelná návštěvnice centra Pavla Protivová.

Centrum se před sedmi lety dostalo do ekonomických problémů. Bylo ve ztrátě, zachránit ho mohlo pouze město. Bývalé vedení centra podalo několik návrhů na další provoz. „Bylo zřejmé, že město moje řešení realizovat nechce,“ tvrdí bývalý ředitel Amerického centra Vladimír Pánek. Podle primátora Plzně Martina Baxy (ODS) ty služby, které centrum pro město zajišťovalo, tedy provoz Muzea generála Pattona, dokáže obstarat jiným způsobem. Město dnes rozhodlo, že Americké centrum v objektu nahradí služby tělesně postiženým a seniorům.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)