Speciální bohoslužba má motorkářům zajistit bezpečný návrat domů

Liberec - V obci Dlouhý Most na Liberecku se poprvé konala bohoslužba pro motorkáře. Kněz Josef Faltejsek z místního kostela Svatého Vavřince během ní posvětil silné stroje, což má jejich majitelům po celou sezonu zajistit bezpečnou jízdu. Jen loni zemřelo na českých silnicích 72 motorkářů a teplým počasím podobných nehod přibývá i letos.

Na bohoslužbu dorazili hlavně motorkáři z místního Jawa klubu, následně se asi třicítka motorkářů vydala na spanilou jízdu, tentokrát poprvé ale na posvěcených strojích. „Doufáme, že nám pomůže i ten křest, abychom tu sezonu přežili. (…) Také mám za sebou karambol a už to nechci zopakovat,“ uvedl organizátor bohoslužby Karel Lank.  

Na Liberecku bourají motorkáři hlavně na silnici E65 u Železného Brodu, která je plná zatáček. Na silnici už kvůli tomu přibyla takzvaná optická brzda, tedy klikatá čára vedle krajnice a spousta dalších značek. Motorkáři tu ale bourají dál, poslední nehoda se tam stala v pátek, kdy řidič zřejmě kvůli vysoké rychlosti nezvládl svůj stroj a narazil do protijedoucího osobního vozu. 

Následky dopravních nehod motorkářů přitom bývají často tragické. Třeba loni jich bouralo přes 2 500 a smrtí skončilo 72 nehod. Podle statistik sami motorkáři zavinili polovinu těchto střetů.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)