Na Šumavě proběhlo cvičení záchranářů

Šumava – Horská služba Šumava se chystá na letní sezonu a připravuje se na zásahy v těžkém kamenitém terénu. Řada pěších turistů totiž často přeceňuje svoje schopnosti a úrazy jako zlomeniny nebo řezné rány o skály nejsou výjimkou. Přesvědčil se o tom i štáb České televize, který se dnes účastnil speciálního výcviku na šumavském vrcholu s příznačným názvem – Ostrý.

Dva kilometry od vrcholu Ostrý začíná nácvik záchrany dvou pohřešovaných lidí. Jednou z nich je paraglaidistka, která uvízla na skále. Druhou je její kamarádka, která přivolala pomoc a taky se dostala do problémů. Tomáš Lučan z Horské služby Šumava informoval, že jde o terén, kam se nedá dostat žádnou technikou.

„Transport je přes kopec a špatnou cestou, takže fyzicky to bude dost náročné,“ říká záchranář Martin Kocum. Po třech hodinách hledání a šplhání po skalách je záchrana úspěšná. Paragladistku se podařilo dostat do speciálních nosítek. Opravdovému zranění se ale nevyhnul jeden ze záchranářů, poranil si nohu.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

Horská služba turistům v podobném terénu doporučuje maximální opatrnost a hlavně nic nepodceňovat. Jak zdůraznil záchranář Michal Janďura, samozřejmostí je mít nabitý mobilní telefon. Jen během léta vyjíždí horská služba k více jak 400 případů.