Pozor na nebezpečná místa Bílé Opavy

Ludvíkov - Ochranáři přírody varují před vstupem do údolí Bílé Opavy v Jeseníkách. Riskantní je zejména pohyb na nejnavštěvovanější žluté trase. Některá místa jsou po zimě neprůchodná. Někde je zatarasily stromy, na třech místech pak hrozí zřícení mostů.

Sněhová nadílka měla v údolí na svědomí vyvrácené stromy a poničené mosty, které ochranáři přírody odhalili až teď. Na riziko upozorňují turisty i varovné cedule. Pády dalších stromů nejsou vyloučené, navíc hrozí celoročně. „Některé mosty jsou opravdu naprasklé, může to být i nahnilé. To znamená, že se to může pod někým prolomit, takže je rozhodně lepší je obejít,“ uvádí dobrovolný strážce přírody Lukáš Najdekr. 

Během posledního měsíce zamířily do údolí Bílé Opavy už tisíce lidí. Někteří ale s nevhodným vybavením. Ve vyšších partiích je přitom místy až půl metru sněhu. Někteří však varování ignorují. V případě zranění by se k nim záchranáři jen stěží dopravovali. Do hluboce zaříznutého údolí a mezi skalní vodopády nevede žádná cesta. „Záchrana tady z tohoto údolí, a samozřejmě také každý rok k takové situaci dojde, je i tak dost složitá. A teď jsou podmínky ještě ztížené,“ varuje Martin Chalupa z Horské služby Jeseníky. 

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)

Do zprůchodnění stezky se pustí ochranáři přírody už příští týden. Oprava mostů bude velmi náročná, veškerý materiál se totiž musí dopravovat ručně. Práce skončí asi za měsíc. Údolí Bílé Opavy je přitom nejatraktivnější stezkou pohoří. Loni jej navštívilo asi 80 tisíc lidí. Turisty tu už druhým rokem počítají speciální čidla.