Magistrát prodloužil demonstrantům stanování na Klárově

Praha - Pražský magistrát prodloužil povolení lidem, kteří táboří na pražském Klárově, aby tak protestovali proti politickému systému. Informoval o tom zástupce hnutí Okupujte (Occupy) Jan Cemper. Proti stanovému městečku v parku nedaleko stanice metra Malostranská však protestuje vedení městské části Praha 1, podle kterého si na demonstranty stěžují ostatní občané. Stížnosti chce proto prověřit odbor životního prostředí Prahy 1.

Protestní tábor stojí na Klárově dva týdny. V noci mu mělo vypršet povolení, které mu dalo vedení Prahy. „Shromáždění bylo prodlouženo dál, u magistrátu problém není. Ale možná nám bude dělat problém městská část,“ uvedl Cemper.

Praha 1 se opravdu proti stanování na svém území ohradila. „V současné době je zřejmé, že tyto stany jsou příčinou poškozování zeleně, a obyvatelé v přilehlých budovách si začínají stěžovat i na zápach z těchto míst, který vznikl využíváním stromů jako veřejných toalet,“ uvedla mluvčí městské části Veronika Blažková. Vedení Prahy 1 vadí, že lidé na Klárově stanují v rozporu s příslušnými právními předpisy hlavního města Prahy. „Shromažďovací zákon a právo petiční si někteří asi špatně vysvětlili jako právo na obsazení libovolného prostředí se stany,“ míní Blažková.

Protesty jsou inspirovány španělským hnutím 15M, známým také jako hnutí Rozhořčených, a americkým hnutím Occupy Wall Street. „Okupační“ forma protestů se rozšířila takřka do celého světa.

Pražský magistrát od počátku demonstrantům povolil na místě setrvávat, pokud své stany označí jako petiční stánky. Vztahuje se tak na ně petiční zákon, který jim povoluje u stánků přebývat. Podle Blažkové by přitom nemělo shromažďovací a petiční právo rušit zákaz stanování v hlavním městě. „Petiční stany a transparenty k těmto akcím patří, ale stanová městečka, která narušují své okolí, petiční záměr dle nás nesplňují,“ dodala.

Aktivisté chtějí v kempu po vzoru světového hnutí Occupy setrvávat co nejdéle. Na pravidelných sněmech diskutují o možnostech změny politické situace. Pořádají také happeningy, koncerty, přednášky a další akce.

Vydáno pod