Pyrotechnika fotbalových fanoušků má sílu výbušnin

Ralsko (Českolipsko) – Jako na válečném poli si v poslední době mohou připadat fotbalisté a ukáznění návštěvníci stadionů. Pyrotechnika, která mezi nimi létá, je podle policistů stále silnější, někdy už připomíná spíše výbušniny. Jak silné vlastně nálože fotbalových výtržníků jsou, zkoušeli dnes policejní pyrotechnici v Ralsku.

Výbušniny na fotbalových stadionech stále častěji nahrazují bengálské ohně nebo římské svíce. Jednu nálož vhodil osmnáctiletý výtržník napojený podle policie na skupinu PragueBoys přímo mezi diváky. Policisté ho záhy obvinili z trestných činů výtržnictví a pokusu o ublížení na zdraví, nemusí to však být vše. Výzkum pyrotechniky fotbalových výtržníků jim měl mimo jiné ukázat, zda jejich držitele nově neobviňovat také z nedovoleného ozbrojování.

Výsledek testů je jasný – fanouškům jde o zdraví. Pyrotechnici ovšem poukázali, že za výbušninami na stadionech stojí organizovaná práce, ale také nedostatečný dohled pořadatelů fotbalových utkání. „Sparťané používají domácky vyrobené výbušniny, které v žádném případě nelze kompletovat na stadionu a musí být tedy pronášeny,“ poukázal kriminalista Oldřich Čech.

Zatímco díry v organizaci se snaží pořadatelé zalepit, policisté začali zjišťovat, kdo nebezpečné výbušniny vlastně vyrábí.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)