Litomyšl nabízí speciality Magdaleny Dobromily Rettigové

Litomyšl – Chuť, estetika, tradice a experiment – to vše se spojuje v právě probíhající gastronomické slavnosti v Litomyšli. V celém městě se nyní vaří podle obrozenecké spisovatelky a uznávané kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové.

Kulinářské speciality, třeba podle kuchařky z roku 1825. Jídla, která jinde nemají. Restaurace a hotely v Litomyšli chystají pokrmy neznámých a tajemných názvů. „Připravuji vyslaněnou telecí kýtu se šparglem a zemčaty. To znamená s chřestem a šťouchanými brambory,“ uvedl šéfkuchař restaurace Bohém Martin Kníže a šéfkuchař a provozovatel restaurace Karlov Václav Škeřík doplnil: „Koření dávala systémem 'Něco dáme, něco přidáme', tak ochucovala. My se podle její kuchařky snažíme vařit, ale samozřejmě ochucujeme podlé své chuti.“

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Týden plný kultury a dobrého jídla připomíná Magdalenu Dobromilu Rettigovou jako výbornou kuchařku, ráznou ženu a zakladatelku místního Spolku paní a dívek. Její recepty jsou dodnes inspirací. „Myslím, že právě proto, že byla vždy moderní, se na Rettigovou nezapomnělo. Hospodyňkám, které byly zvyklé vařit svým mužům postaru a pořád stejně, říkala: když už v kuchyni jste, vařte moderně. Udělejte si z toho zážitek, aby vás to bavilo, abyste nesloužily, ale abyste se u toho naplňovaly,“ prohlásil pořadatel gastronomických slavností Jan Pikna.

Co restaurace, to jiné menu. Přestože všechny spojují gastronomické slavnosti, mezi sebou bojují o přízeň hostů. „Je to malé město, každý si vidí talíře,“ potvrdil ředitel hotelu Aplaus Litomyšl Petr Klinecký.

Exkurzi do historie kulinářství a gastronomické slavnosti zakončí v neděli na Smetanově náměstí společně servírovaný oběd. Podávat se bude husa, knedlík a zelí.