Rada Prahy 3 vyzvala starostku Hujovou k rezignaci

Praha - Rada Prahy 3 schválila návrh na odvolání starostky Vladislavy Hujové (TOP 09). Návrh předložil místostarosta a Hujové stranický kolega Tomáš Kalousek. Na jednání rady tak podle všeho vyvrcholily neshody, které dlouhodobě panují v koalici a především uvnitř samotné TOP 09. Rozpory se týkají územního plánování a výstavby.  O případném odvolání starostky bude rozhodovat zastupitelstvo. Příští řádné zasedání se má uskutečnit 26. června. Městskou část od posledních komunálních voleb řídí koalice TOP 09 a 0DS.

Hujová podle Kalouska porušila zákon o hlavním městě Praze a několik usnesení rady městské části. „Starostka si osvojuje kompetence, které jsou vyhrazeny výhradně radě,“ řekl Kalousek. „Poslala na magistrát dopis, který je v rozporu s platnými usneseními rady,“ doplnil. Čeho přesně se údajné pochybení starostky týká, ale říct nechtěl. „Šest členů se vyslovilo pro návrh, dva proti a jeden se hlasování zdržel,“ komentoval jednání rady.

Jádrem sporů jsou s největší pravděpodobností změny územního plánu a velké developerské projekty na území městské části. Koalice se neshoduje třeba v názoru na pokračování výstavby poblíž parku Parukářka. Městská část v minulosti cenné pozemky za podivných okolností prodala. „Pozemky získala neznámá společnost se zakrytými vlastníky. Existuje přitom vážné podezření, že je firma napojena na vedení radnice,“ domnívá se zastupitel Matěj Stropnický (SZ). Nejčastěji je v tomto případě skloňováno jméno vlivného podnikatele a zastupitele Pavla Hurdy (ODS). Neshody dlouhodobě panují také v názoru na rozsáhlou revitalizaci městských bytů.

Městskou část od posledních komunálních voleb řídí koalice TOP 09 a ODS. Podle některých informací ale TOP 09 není jednotná. Naznačil to i předseda regionální organizace strany Martin Dlouhý. „Jde o selhání členů TOP 09. Spory jsou dlouhodobé,“ komentoval události v Praze 3. Situaci na radnici bude řešit místní sdružení i regionální výbor. Ten by podle důvěryhodných informací mohl navrhnout vyloučení Kalouska a také Jana Srba (TOP 09), kteří hlasovali pro odvolání starostky. Pokud by se tak stalo, znamenalo by to pád koalice. 

Vydáno pod