Úsporná datová centra se testují na Vysočině

Pelhřimov – Tvůrci datových center mohou obrátit svůj zrak k Vysočině. V Pelhřimově vyrostlo unikátní testovací zázemí datových center. Firma Conteg, která testovací centrum vytvořila, chce vyvinout nový energeticky nenáročný typ datových center. Právě spotřeba energie je hlavní problém současných serveroven, na některých místech jsou proto dokonce zakázány.

Datových center v celém světě rychle přibývá. „Data potřebuje každý, takže je to jeden z nejdynamičtějších oborů,“ podotkl výkonný ředitel společnosti Conteg Vít Voláček. Pelhřimovský podnik chce vyvinout novou generaci datových center, která bude oproti těm současným méně energeticky náročná.

Spotřeba proudu totiž provozovatele tzv. serveroven velice trápí a také omezuje. „Uvnitř Londýna se nesměla stavět žádná datová centra, aby byla energie pro olympijské hry,“ poukázal Voláček.

Testovací centrum s rozlohou 156 metrů čtverečních je součástí multifunkční budovy, která vznikla v sousedství závodu Conteg. V nové budově je i školicí centrum a moderní robotické provozy pro výrobu rozvaděčů. „Dovolím si tvrdit, že v současnosti je to nejlepší laboratoř na světě,“ zhodnotil produktový manažer Contegu Bohumil Cimbál. Firma chce do Pelhřimova přitáhnout odborníky, zatím jich zaměstná dvacet. „V testovacím centru najdou práci odborníci, kteří se budou podílet na vývoji energeticky výhodných řešení,“ přiblížil Vít Voláček.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Celková investice do nových budov v areálu společnosti činila 105 milionů korun, z poloviny ji zaplatí Evropská unie. Conteg se řadí mezi největší výrobce rozvaděčů a řešení pro datová centra v Evropě. Zaměstnává skoro 250 lidí. „Jsme ryze česká firma založená v roce 1998,“ doplnil Voláček. Své výrobky Conteg prodává v 50 zemích. Za letošní rok očekává obrat přes půl miliardy korun.