Vrchlabí už rok marně čeká na slíbenou půlmiliardovou dotaci

Vrchlabí – Stát sice slíbil, že přispěje půlmiliardou korun na rozvoj průmyslové zóny ve Vrchlabí, ale když tak má učinit, kličkuje. Peníze neposlal ani po roce a lidé se začínají bát, že z dotace nic nebude – potom však nevzniknou ani továrny, které měly oblasti zajistit pracovní místa.

Už v roce 2008 slíbilo ministerstvo pro místní rozvoj, že poté, co automobilka Škoda rozšíří svůj vrchlabský závod, dá půl miliardy na další rozvoj průmyslové zóny i jejího okolí. Město proto připravilo rekonstrukci silnic, stavbu nové základny hasičů nebo fotbalového stadionu.

Když ale Škoda loni v dubnu splnila svoji část dohody, stát místo vyplacení slíbené dotace začal hledat ústupovou cestu. Peníze měly podle vlády přijít loni už v červnu, pak na podzim, pak začátkem letošního roku a nakonec teď v květnu. Dosud ale nedorazila ani koruna.

Současně začaly úřady zpochybňovat vrchlabské plány. Nechtějí například dát peníze na nový fotbalový stadion. Ten chce město postavit proto, že na místě toho stávajícího má vyrůst další výrobní hala Škody. „S tím má stát největší problém – neumí financovat vyvolanou investici,“ uvedl vrchlabský starosta Jan Sobotka.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Vrchlabští stále doufají, že stát svůj slib splní. V opačném případě budou muset připravené projekty zrušit. „Jsme pod velkým časovým stresem. Lhůta na vyčerpání finančních prostředků je omezená a v případě, že je nebudeme mít včas schváleny, je ohroženo jejich využití,“ poukázal náměstek královéhradeckého hejtmana Helmut Dohnálek.

Ani přes urgence od kraje i města však z ministerstva průmyslu a obchodu nepřišlo nic než další slib. „My za ministerstvo průmyslu poneseme materiál, který umožní ty částky vyplatit – předpokládám, že na konci května,“ řekl ministr Kuba. Obdobné sliby ovšem z ministerstva znějí už rok.