Neograph: Nové jízdenky DPP jsou levnější, ale ne bezpečnější

Praha – Společnost Neograph, zpochybnila tvrzení zástupců pražského dopravního podniku, že nové jízdenky pro pražskou MHD budou současně levnější a lépe zabezpečené. Firma sama v minulosti dodávala jízdenky Dopravnímu podniku hl. m. Prahy, aby o zakázku přišla po aféře, kdy sama přiznala, že DPP platí zbytečně moc. Tvrdí, že nově zaváděné ochranné prvky jsou překonané a dopravní podnik naopak ve jménu úspor upouští od nejspolehlivějšího zabezpečovacího prvku – tzv. ceninového papíru.

Pražský dopravní podnik zaplatil podle své ekonomické ředitelky Magdaleny Češkové za dodávku jízdenek Státní tiskárně cenin o třetinu méně, než platil Neographu. Podle zhrzeného dodavatele je to však za cenu bezpečnosti, protože dopravní podnik se rozhodl ušetřit na použitém papíru. „Pouze speciální zelený ceninový papír, použitý při výrobě původních jízdenek, byl a nadále je jediným bezpečnostním prvkem, který dlouhodobě odolal padělání,“ uvedl Neograph ve svém prohlášení.

Nové bezpečnostní prvky, které se na novém typu pražských jízdenek objevily, jsou už překonané, tvrdí zástupci tiskárny, jejíž služby byly předražené zejména kvůli provizi pro zprostředkovatele smlouvy. Dopravní podnik na nové jízdenky přidal například hologram, QR kód, průsek či speciální chemické barvy.

Představitelé DPP naopak tvrdí, že jsou nové lístky zabezpečeny lépe. „Nové bezpečnostní prvky odpovídají evropským standardům,“ uvedla Magdalena Češková.

Nových lístků má zatím dopravní podnik 21 milionů. Jejich výroba má pokračovat i nadále, firma ale připravuje výběrové řízení na dlouhodobého dodavatele. Ačkoli mají staré jízdenky z pražské MHD vymizet, zatím bude dopravní podnik staré i nové lístky uznávat současně.